Her şeyin daha iyi olacağından şüphem yok. Ben aldığım eğitim ve sahip olduğum aile kültürü nedeniyle mesleğimde kendimi kadın olarak hiç ayrıştırmadım. Ülkemizde global oranlara ya da GAFAM’a ulaşmak için önce eğitim sistemi ve orta öğretim seviyesinde çalışmaları artırmamız gerekmekte. Erkekler, yönetim kurulu üyeliği için kadın çalışanlara göre çok daha talepkar. İngiltere ve Amerika’da yapılan incelemelerde aynı pozisyonlarda kadınlara daha az ücret ödendiği tespit edilmiş. Üretici tarafında da zamanla bu dengeyi oturtmamız lazım. O dönemlerde mühendislik bölümlerinde kadınların sayıca az olması ilerisi için büyük bir soru işareti oluşturmakta ve dönem dönem cesaret kırıcı olabilmekteydi.
Global firmaların Türkiye organizasyonları öncü olmakla beraber birçok kurum içerisinde pek çok kadın lider görmeye başladık. Dünyanın ilk yazılımcısı bir kadın.
Dünya Bankası’nın yayımladığı “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” raporuna göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülkeler Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. Yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramlarla uzmanlıkların yok olacağı bir gelecekten bahsediyoruz. Biri toplumsal kabullenmelerden kaynaklanan önyargılar, diğeri ise bu önyargıların beraberin getirdiği ayrımcılıklar ve eşitsizlikler. Kadın yöneticilerin empati kurmaya ve takım çalışmalarına yatkın olmaları, sorunları da daha hızlı çözmeye olanak sağlıyor. Connect with over 15 million members. İşinde başarılı, kendine güvenen, açık fikirli ve uyumlu bir kadınla her vizyon sahibi şirket, pozisyon fark etmeksizin ayrımcılık yapmadan çalışmak ister.
Derya AKSOY / Fortinet Türkiye, PUB CIS Bölge BaşkanıTeknoloji sektörü daha çok erkeklerin bulunduğu ve erkekler tarafından tercih edilen bir alan olarak algılanıyordu. HP’nin gerçekleştirdiği bir araştırma ise bu durumu somutlaştırdı. Kitaptaki mühendisler erkek olarak resmedilirken, öğretmenler ve hemşireler ise kadın oluyor. Bu yüzden kadınlar kendilerine daha fazla güvenmeli ve üst düzey görevler için cesur bir şekilde aday olmalı. Bu sektörde 30 yılı aşkın süredir aktif olarak faaliyet gösteriyorum ve bu süre zarfında cinsiyetçiliğe dayanan herhangi bir ayrımcılık yapıldığına rastlamadım. Bütün dünyada kurumlar çalışan kadın erkek sayılarını dengelemek ve yönetimde kadınları eşit temsil etmeye özen göstermeye başlamalarının nedeni sadece sosyal sorumlulukları değil, aynı zamanda şirketlerin verimliliklerini, karlılıklarını artırmak için gerekli olduğunun farkında olmalarıdır. Peki bu neden zor? Teknoloji alanına daha fazla kadının katılmasını sağlamak için önümüzde yapılması gereken birçok şey var. İşte bu şartlarda da başarı kendiliğinden geliyor. Stanford Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği bölümünde okudu. Katıldığım bir konferansta, liseli bir öğrenci, “İki çocuk annesi olarak aile hayatı ile kariyerinizi bir arada götürmek zorlu olmuyor mu?” diye sordu. Pek çok kadın bu algı yüzünden erkeklerle aynı ya da daha üstün özelliklere sahip olsalar bile, işveren tarafından tercih edilmeme korkusu yaşıyor. Bu durum diğer sektörler için de geçerli, fakat teknoloji sektörü daha ‘erkek kulübü’ olduğu için içine girmek zorlaşabiliyor.
Sektörün yapısından ya da o alanda yetkin kadın aday bulunmadığından mı? Bütün bu birikimler zaten bir duruş gerektiriyor ve tüm ekibe iyi örnek olmak, çok çalışmak, zamanlama, doğru açılımları ve yapılanmaları gerçekleştirebilmek, şirket içinde çalışanlarla ve şirket dışında müşterilerle ve çözüm ortaklarımızla her zaman iyi ilişkiler içinde olabilmek, doğru, şeffaf ve dürüst olmak çok önemli. Ayrıca, Türkiye’de teknoloji sektörünü gençlere tanıtmak için FRC (First Robotic Competition) gibi yerel inisiyatiflerde de olabildiğince yer almaya çalışıyoruz.Benim hem teknoloji girişimciliğinde hem yatırımcılığında, şahsi olarak en büyük emellerimden biri “kadın olarak” hiçbir şeyin daha zor olmadığı bir dünya ve ekosistem yaratabilmek adına üzerime düşeni yapmaktı. Gerçek sebeplere indikçe konuyu çözümlemek ve buna göre bir plan yapmak mümkün olacak. Hiç mütevazı olmadan söyleyebilirim ki bu özellikler erkeklerden çok kadınlarda var. “Sevilen, beğenilen, anlayış gösteren, fedakarlık eden, onay bekleyen, kibar olan, hakkı elinde alınsa bile zerafeti elden bırakmayan” bir kalıbın içine hapsedilmeye çalıştığımız için zor.